Sukusolupankki – Munasolujen ja siittiöiden luovutus

Haluaisitko antaa uuden elämän lahjan? Voisitko juuri sinä luovuttaa siittiöitä tai munasoluja?

HUSin Sukusolupankki on spermapankki ja munasolupankki, jonka avulla voimme auttaa lapsettomia toteuttamaan unelmansa omasta lapsesta. Käytämme Sukusolupankkiimme luovutettuja siittiöitä ja munasoluja ainoastaan julkisessa terveydenhuollossa.

Siittiöiden ja munasolujen luovuttaminen auttaa

Tahaton lapsettomuus on yleinen ongelma. Noin 15 prosentilla lapsettomista pareista raskaus ei ole alkanut toivotusti vuoden yrittämisen jälkeen. Hedelmöityshoidoilla, kuten inseminaatiolla tai koeputkihedelmöityksellä, voimme auttaa suurinta osaa näistä pareista käyttämällä heidän omia sukusolujaan.

Tarvitsemme siittiöiden ja munasolujen luovuttajia auttamaan potilaita, joiden omien sukusolujen tuotanto on vakavasti häiriintynyt tai puuttuu kokonaan. Lapsettomuuden taustalla voi olla esimerkiksi geneettinen poikkeavuus tai aiemmin annettu syöpähoito, joka on vaurioittanut sukusoluja. Naisilla munasarjojen leikkaus endometrioosin tai kasvaimen takia saattaa johtaa munasarjatoiminnan hiipumiseen. Luovutettuja siittiöitä tai munasoluja voidaan tarvita myös tilanteessa, jossa henkilö on vakavan perinnöllisen sairauden kantaja. Myös naisparit ja yksin lasta toivovat naiset tarvitsevat luovutettua spermaa tullakseen raskaaksi.

Hoitoihin luovutetuilla sukusoluilla on jonoa. Erityisesti spermanluovuttajia tarvitaan. Mitä enemmän sukusolujen luovuttajia saamme, sitä nopeammin voimme auttaa potilaitamme.

Voit luovuttaa siittiöitä, jos

  • olet perusterve
  • olet 20–45-vuotias
  • et tupakoi
  • siittiösi kestävät pakastuksen riittävän hyvin
  • sinulla tai lähisukulaisillasi ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia
  • Kudoslain* vaatimat infektiotestaukset ovat negatiivisia
  • haluat aidosti auttaa lapsettomia

Voit luovuttaa munasoluja, jos

  • olet perusterve
  • olet 22–35-vuotias
  • et tupakoi
  • painoindeksisi (BMI) on korkeintaan 32
  • sinulla tai lähisukulaisillasi ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia
  • Kudoslain* vaatimat infektiotestaukset ovat negatiivisia
  • haluat aidosti auttaa lapsettomia

Sukusolujen luovuttamiseen liittyvä lainsäädäntö

Suomessa saman luovuttajan siittiöistä tai munasoluista voi lapsia syntyä enintään viidelle perheelle. Sukusolujen luovuttajalla ei ole juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia syntyvään lapseen.

Luovuttajana sinun tulee suostua siihen, että ilmoitamme henkilötietosi Valviran ylläpitämään luovuttajarekisteriin. Hedelmöityshoitolain* mukaan luovutetusta sukusolusta alkunsa saaneella on 18 vuotta täytettyään oikeus halutessaan selvittää siittiöiden luovuttajan tai munasolun luovuttajan henkilöllisyys. Edellytyksenä tälle on, että vanhemmat ovat kertoneet lapselle hänen saaneen alkunsa luovutetusta sukusolusta.

* Finlex.fi: Laki hedelmöityshoidosta

Ota yhteyttä

HUS-logo
Instagram Facebook

SUKUSOLUPANKKI

Tilkan Viuhka
Mannerheimintie 164 a
p. 09 471 72607 munasolujen luovutus
p. 09 471 72606 siittiöiden luovutus
sukusolupankki@hus.fi

Lue saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee www.sukusolupankki.fi-sivustoa ja on laadittu 15.11.2019. Tämän verkkosivuston saavutettavuuden on arvioinut Designer Helsinki.

Tätä verkkosivustoa koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019), joka pohjautuu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin (EU) 2016/2102 julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta.

Digipalvelun saavutettavuuden tila
- täyttää kaikki saavutettavuusvaatimukset

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Ota yhteyttä sähköpostitse sukusolupankki@hus.fi

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puh. 0295 016 000 (vaihde)