Könscellsbanken – Donera äggceller och spermier

Skulle du vilja ge ett nytt liv i gåva? Skulle just du kunna donera spermier eller äggceller?

Könscellsbanken är en spermie- och äggcellsbank med vars hjälp vi kan hjälpa barnlösa att förverkliga sin dröm om ett eget barn. Vi använder donerade spermier och äggceller från Könscellsbanken endast inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Du kan hjälpa andra genom att donera spermier och äggceller

Ofrivillig barnlöshet är ett allmänt problem. Cirka 15 procent av de barnlösa paren har inte kunnat bli gravida trots att de försökt i flera år. Genom fertilitetsbehandling, såsom insemination eller provrörsbefruktning, kan vi hjälpa den största delen av paren genom att använda deras egna könsceller.

Vi behöver spermie- och äggcellsdonatorer för att hjälpa patienter vars egen könscellsproduktion är allvarligt störd eller saknas fullständigt. Bakgrunden till barnlöshet kan exempelvis vara en genetisk avvikelse eller en tidigare cancerbehandling som har skadat könscellerna. Hos kvinnor kan en operation av äggstockarna på grund av endometrios eller en tumör leda till att äggstocksfunktionen avtagit. Donerade spermier eller äggceller kan även behövas i en situation då personen bär på en allvarlig ärftlig sjukdom. Därutöver behöver kvinnliga par och kvinnor som skaffar barn ensamma donerad sperma för att bli gravida.

Det är kö till behandling med donerade könsceller. Särskilt spermiedonatorer behövs. Ju fler könscellsdonatorer vi får desto snabbare kan vi hjälpa våra patienter.

Du kan donera spermier om

  • du är frisk
  • du är 20–45 år
  • du är icke-rökare
  • dina spermier tål nedfrysning tillräckligt väl
  • du eller dina närmaste släktingar inte har allvarliga ärftliga sjukdomar
  • Infektionstesterna enligt vävnadslagen* är negativa
  • du genuint vill hjälpa barnlösa

Du kan donera äggceller om

  • du är frisk
  • du är 22–35 år
  • du är icke-rökare
  • ditt kroppsmasseindex (BMI) är högst 32
  • du eller dina närmaste släktingar inte har allvarliga ärftliga sjukdomar
  • Infektionstesterna enligt vävnadslagen* är negativa
  • du genuint vill hjälpa barnlösa

Lagstiftning i anknytning till donation av könsceller

I Finland får könscellerna från en och samma donator användas för högst fem familjer. Könscellsdonatorerna har inga juridiska rättigheter eller skyldigheter gentemot barnet. Som donator måste du ge ditt samtycke till att vi meddelar dina personuppgifter till donationsregistret som upprätthålls av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira. Enligt lagen om assisterad befruktning** har 18 år fyllda personer med ursprung i donerade könsceller rätt att få veta spermie- eller äggcellsdonatorns identitet. Detta förutsätter att föräldrarna har berättat för barnet att hen har sitt ursprung i en donerad könscell.

** Finlex.fi: Lag om assisterad befruktning

Kontakta oss

HUS-logo
Instagram Facebook

KÖNSCELLBANKEN

Tilkan Viuhka
Mannerheimvägen 164 a
tfn 09 471 72607 äggdonation
tfn 09 471 72606 spermiedonation
sukusolupankki@hus.fi

Läs tillgänglighetsutlåtandet

Detta tillgänglighetsutlåtande gäller webbplatsen www.sukusolupankki.fi och sammanställdes 15 november 2019. Tillgängligheten för denna webbplats utvärderades av Designer Helsinki.

Lagen om tillhandahållande av digitala tjänster (306/2019) som grundar sig på Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2102 om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer gäller denna webbplats.

Situationen för tillgängligheten till digitala tjänster
- uppfyller alla tillgänglighetskrav

Observerade du bristande tillgänglighet i vår digitala tjänst? Berätta för oss och vi gör vårt bästa för att korrigera bristen. Ta kontakt via e-post sukusolupankki@hus.fi

Om du observerar att det finns problem med tillgänglighet på vår webbplats, ge först respons till oss, alltså webbplatsens upprätthållare. Om du inte är nöjd med svaret som du har fått eller om du inte får något svar alls under två veckor kan du göra en anmälan till Regionförvaltningsverket i Södra Finland. På webbplatsen för Regionförvaltningsverket i Södra Finland ges noggrann information om hur man kan göra en anmälan och hur ärendet behandlas.

Kontaktuppgifter till tillsynsmyndigheten

Regionförvaltningsverket i Södra Finland, Enheten för tillgänglighetstillsyn
www.tillgänglighetskrav.fi
webbtillganglighet@rfv.fi
tfn (0295) 016 000 (växel)